Landhof
In het noordwesten van de wijk Wettstein in Basel bevond zich midden in een groot driehoekig bouwblok, het sportterrein Landhof, de vroegere thuisbasis van de voetbalclub FC Basel (1951-1967). Nu ligt hier de permacultuurtuin Landhof. Het motto van deze tuin is ‘lokaal voedsel voor de lokale bevolking’. De omsloten máár openbare tuin is een ontmoetingsplek voor de buurt. Een plek waar men kan tuinieren, eten en filosoferen.

Foto: Stichting Tussentuin
In 2001 betrok FC Basel hun nieuwe voetbalstadion St. Jakob-Park, waardoor het mogelijk werd om een nieuwe bestemming te geven aan het Landhof-terrein. Er lag een plan klaar voor 4 nieuwe gebouwen met 120 appartementen. De bewoners kwamen hiertegen in opstand en hebben een burgerinitiatief ingediend met als eis dat het gehele Landhof-terrein een groenzone zou worden. In 2010 hebben de kiesgerechtigden van Kanton Basel-Stadt voor deze herbestemming ingestemd.
Sinds het vertrek van de voetbalclub wordt het terrein met speelveld, staanplaatsen, tribunegebouw en het oefenterrein achter de westelijke lange zijde van de tribunes, gebruikt als een ontmoetingsplek voor de buurt. Door verandering in gebruik van terrein, van voetbalclub naar een buurtpark, veranderde ook de behoeftes van de bewoners. Hun nieuwe focus lag op een groene openbare ruimte met een zo breed mogelijk gebruiksaanbod.
Voor het gebied werd een ontwerpwedstrijd aangekondigd. De basis voor de toekomstige ontwikkeling van Landhof is het winnende project van landschapsarchitecten Rotzler Krebs Partner uit Winterthur, in samenwerking met Märkli Architekt uit Zürich. Het ontwerp voorzag in grote groene ruimten. Het grasveld van de voetbalclub kon ik vrijwel gehele omvang blijven. Waardevolle elementen konden zoveel mogelijk worden behouden. Het tribunegebouw was echter vervallen en voldeed niet aan de gewenste diverse gebruik ervan. Het is vervangen door een nieuw ontmoetingsgebouw voor de buurt. Daarnaast is er een grote speeltuin voor de kinderen gemaakt en de nieuw gemeenschappelijke tuin. In 2011 werd deze tuin met de naam Landhof, op de voormalige tuinbouwgronden van Kaufmann gelanceerd door Stadslandbouw Basel en Stadstuin Basel in samenwerking met bewoners.
De gemeenschappelijke tuin richt zich met name op de bewoners van de wijk en van bouwblok het Landhof. Het idee is om een zo breed mogelijk deel van de bevolking op verschillende niveaus bij het project betrekken. Waarbij de bevolking actief deelneemt aan het project en de betrokkenheid van Stadslandbouw Basel op den duur door de de bewoners wordt overgenomen.
De tuin wil niet alleen een tuin voor voedselproductie zijn, maar nodigt de omringende bewoners en buurtgenoten uit om er te blijven hangen. Hij fungeert als een ontmoetingsplaat om actief te participeren en geeft kinderen de kans om natuur te ervaren en er over te leren. In de tuin zijn de basis van biologisch-dynamische landbouw (Demeter) gecombineerd met de principes van permacultuur. Vanaf het begin is er een samenwerking gezocht met ProSpecie- Rara.
Er is een grote verscheidenheid aan planten in de tuin die je er kan leren kennen, waaronder veel oude groentesoorten. Zo groeit hier de tuinboon “van Lötschental” of de prachtige artisjok “Epineux argenté de Plainpalais”, die vandaag de dag bijna niemand meer kent.
Daarnaast is de tuin een uitbreiding van de recreatieve mogelijkheden in de buurt, waardoor de leefkwaliteit in de wijk wordt verhoogd. Door zijn samenstelling wil de tuin bewoners inspireren en daarmee hun dagelijks leven verrijken. Verschillende generaties kunnen er terecht. De tuin biedt een platform voor diverse culturele activiteiten, zoals kleine concerten, schilderen in de tuin, etc.
foto’s: stichting tussentuin