Tips & tricks

Basistips tuinieren

tuinieren

VOORJAAR

Aanplant nieuwe beplanting

Zodra de vorst uit de grond is kan het planten beginnen. Kies de juiste planten voor op de juiste plek, door rekening te houden met de hoeveelheid licht, vocht en wind. Zorg voor een mooie opbouw in lagen en afwisseling in textuur. Sommige planten bieden voedsel of een schuilplek voor dieren in de stad. Houdt rekening met deze eigenschappen en probeer de natuur in de stad te ondersteunen.

Heesters en struiken snoeien

Hagen (zoals liguster en buxus) kunnen voller worden door ze regelmatig te snoeien. Andere heesters of struiken hoef je alleen te snoeien als je vindt dat ze te veel ruimte in beslag nemen of wanneer ze geen mooie vorm meer hebben.

Eenjarigen zaaien

Een heleboel eenjarige bloemen en groenten kun je nu zaaien. Vroeg in het voorjaar kan het verstandig zijn om binnen op de vensterbank voor te zaaien en de plantjes later uit te planten. Achterop zadenzakjes vind je meestal informatie over hoe en wanneer je de soort het beste zaait.

Zomerbollen en -knollen de grond in

Dahlia’s en andere zomerbollen en -knollen mogen vanaf eind april de grond in. Vergeet ze in het najaar niet uit de grond te halen, want ze kunnen niet goed tegen de vorst.

Verse grond uit de composthoop

Haal grond onderuit de composthoop en spreidt het uit over de tuin. De verse grond zit vol met voeding. Let op, vervelende onkruiden moet je nooit op de composthoop gooien omdat ze zich dan over de hele tuin kunnen verspreiden.

ZOMER

Onkruid wieden

Voorkom de groei van onkruid door een dichte bodembedekking. Wanneer er geen direct zonlicht op de grond valt, krijgt onkruid weinig kans. Tip! Veel “onkruiden” kun je eten en ze zijn vaak ook erg mooi! Bovendien kun je gier maken (thee trekken van onkruiden) die als voeding dient voor de gewenste planten. Spreek met elkaar af welke onkruiden je uit de grond trekt en welke niet. Onkruid kun je het beste verwijderen met de hand, zodat je zeker weet dat je ook de hele wortel uit de grond haalt. Er zijn maar enkele soorten die zich echt vervelend gedragen, zoals hieronder afgebeeld.

onkruid

Water geven

In principe zijn volwassen planten in staat om zelfstandig water uit de grond te halen. Tijdens droge perioden is het wel belangrijk om de planten van extra water te voorzien. Je ziet het snel genoeg. Zodra de planten slap gaan hangen is dit een teken van een tekort aan vocht.

Gras maaien

Een mooi gazon ontstaat wanneer je het regelmatig maait. Maaien doe je van mei tot oktober één keer in de twee weken. Maaien wordt steeds moeilijker wanneer het gras langer is.

NAJAAR

Oogst

De productie van groente en fruit is in een collectieve tuin meestal niet het doel op zich. Maar natuurlijk is de oogst, na een jaar lang werken in de tuin, een traktatie. Tijdens een oogstfeest in de tuin kun je de groenten gezamenlijk verwerken tot een heerlijke maaltijd. Dit is een leuk moment om veel mensen uit te nodigen.

Bomen en heester aanplanten

Het najaar is een goede tijd om nieuwe bomen en heesters te planten. Druk de grond na het aanplanten goed aan en zorg voor voldoende water na het planten.

Blad verzamelen

In de herfst laten de bomen en struiken hun bladeren vallen. Verzamel het blad. Het kan in de winter gebruikt worden om planten te beschermen tegen de kou. Wanneer je een composthoop hebt kan het blad ook dienen als een droge laag tussen de nattere lagen.

Uitgebloeide plantenresten laten staan

Bomen en planten laten hun blad vallen en trekken hun energie terug naar de wortels. Laat de uitgebloeide plantenresten staan. Vaak zijn ze decoratief en bovendien zijn ze een belangrijke schuilplek voor kleine beestjes om in te overwinteren.

Bollen de grond in

Vroege voorjaarsbloeiers, zoals sneeuwklokje, blauw druifje en boshyacint mogen nu de grond in. Eind november is de beste periode om de bollen te planten.

WINTER

Plannen maken

De winter is een goed seizoen om te bedenken wat er afgelopen jaar goed ging in de tuin en wat minder geslaagd was. Je kunt met elkaar bedenken wat er het komend jaar anders zou kunnen. Zijn er plekken in de tuin die flink aangepakt moeten worden?

Gereedschap slijpen

Goed tuingereedschap is het halve werk. En goed tuingereedschap is duur, zorg er daarom goed voor. In de winter heb je tijd om scharen te slijpen.

Huisjes maken

Je kunt de winter gebruiken om voederbakjes, schuilplekken en pindaslingers te maken voor vogels. Ook kun je alvast een huisje maken voor in het voorjaar. Verschillende insecten schuilen ook in ‘huisjes’. Op internet vind je verschillende voorbeelden van insectenhotels.

Groenten kweken?

Zelfs in de winter kun je groenten eten uit de tuin. Spruitjes, winterpostelein, veldsla, boerenkool en spinazie zijn voorbeelden van winterharde soorten. Je kunt ze tijdens de wintermaanden oogsten.

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Maar als je je stoort aan laaghangende takken of als de boom uit evenwicht raakt, snoei hem dan tijdens het koude winterseizoen in een droge periode. Tijdens de winter staat de sapstroom zowat stil en is de boom in rust.

Save

Save

Save