Stappenplan

10. Onderhoud van de tuin

Bedenk hoe je het gezamenlijk onderhoud organiseert

Streef ernaar om onderhoudswerkzaamheden te delen met zo veel mogelijk mensen. Zo is de kans het kleinst dat het onderhoud na verloop van tijd verslapt. Wanneer je mét elkaar een onderhoudsplan opstelt is de kans op navolging ervan het grootst. Onderstaande figuren laten verschillende vormen zien waarop bewoners het collectieve onderhoud organiseren.

Chef du jour

Bij iedere tuindag wordt een ‘chef’ aangewezen die deze dag organiseert en die weet wat er moet gebeuren. Iedereen kan een dag de ‘chef’ zijn. Er zijn geen contractuele regels, maar er zijn wel een vast aantal tuindagen per jaar.
De ‘chef du jour’ bereidt de tuindag voor en brengt de andere bewoners hiervan op de hoogte. De ‘chef’ hoeft dat natuurlijk niet allemaal alleen te doen, maar kan hierin ook delegeren.

onderhoud chef du jour

Onderhoud chef du jour

 

Voorbeeld: Tuin De driehoek

Wisselende werkgroepen

Elke bewoner heeft andere capaciteiten en interesses. Vanuit een grote groep enthousiaste bewoners worden meerdere kleine groepjes gevormd die zich inzetten voor een bepaalde taak of activiteit. De groepssamenstelling en de taken wisselen door de tijd.

onderhoud wisselende werkgroepen

Onderhoud wisselende werkgroepen

 

Voorbeeld: CW De Banier

Wat moet er gebeuren?

Maak een kalender en geef per maand aan wat er moet gebeuren. Hieronder vind je een kalender met de algemeen tuinonderhoud per maand. Je kunt deze kalender als leidraad gebruiken en specifieke taken voor jouw tuin aan toevoegen.

tuinonderhoud kalender

Tuinonderhoud kalender

Voorjaar

Het onderhoud van de tuin is in het voorjaar het meest intensief en tegelijkertijd de leukste periode. Nieuwe beplanting kan worden ingeplant, heesters en struiken mogen worden gesnoeid en eenjarige planten kunnen worden gezaaid. En natuurlijk… begint ook het onkruid wieden en het water geven.

Zomer

In het zomer seizoen zijn onkruid wieden en water geven de belangrijkste klussen. Daarnaast moet het gras regelmatig worden gemaaid. Aan het eind van de zomer is er veel te oogsten uit eigen tuin, denk aan appels, bessen en tomaten. De zomer is natuurlijk ook hét seizoen om lekker van de tuin en het mooie weer te genieten.

Herfst

Aan het begin van de herfst kun je genieten van de oogst uit de tuin (pompoenen, courgettes en druiven). Nieuwe bomen en heesters kun je nu goed planten. De bomen verliezen langzaam hun blad en planten worden dor. Knip dorre takken en stengels niet af! Ze zijn tijdens de winter een schuilplaats voor een heleboel kleine beestjes.

Winter

In de winter is het rustig in de tuin. Er is weinig te doen. De winter is wel een goede tijd om nieuwe plannen te maken, gereedschap te slijpen of vogelhuisjes te timmeren. En wist je dat er groenten zijn die je het hele jaar door kunt kweken?

Tips:

  • Niet iedereen heeft groene vingers. Mensen die desondanks wel gebruik willen maken van de tuin kunnen ook op een andere manier een bijdrage geven. Misschien zijn het goede koks en kunnen ze de lunch verzorgen, een taart bakken, of de barbecue na afloop organiseren.