Interview — 03.05.2016

De Geheime Tuin

Een interview met Kim Pieters

Afgelopen zomer liep ik over de Maaskade en zag ik een garagedeur openstaan. Tegelijkertijd was ik via Facebook verbonden met De Geheime Tuin, terwijl ik eigenlijk niet zo goed wist wat dat was. Was dit dan… “Geheimen zijn er om geheim te blijven, maar sommige zijn té leuk om voor jezelf te houden! Vandaar dat wij dit met jullie willen delen, de rest mag je zelf gaan ontdekken.” aldus Kim en Kelly.

Wat is de Geheime Tuin en hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit op te zetten?

KP

De Geheime Tuin is een pop-up concept van vier weekenden op een binnenterrein. We maken een afwisselend programma met dans, poëzie, dj, bands en ook klassieke muziek. Het evenement vindt plaats in een tuin die normaal gesproken verborgen en ontoegankelijk is voor mensen. Via een deurtje kom je terecht in een oase; stil, groen en inspirerend. Mensen zijn verrast als ze de plek ontdekken.

En precies dat, die verrassing, is voor ons ook aanleiding geweest om met De Geheime Tuin te starten. De tuin aan de Westerkade, waar het evenement vorig jaar plaatsvond, vond ik zo’n geweldige plek, verstopt en perfect wild. Het is zo’n bijzonder ervaring om midden in de drukte van de stad zo’n besloten tuin binnen te komen. Dat wilde we delen met meer mensen.

We wilde mensen het gevoel geven dat je op vakantie bent in je eigen stad. We hebben een programma samengesteld en daarmee vier weekenden gevuld in augustus 2015.

Vier weekenden vol programma, dat is best intensief. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

KP

Ja, we zijn het gewoon gaan doen! We hebben de tijd genomen om eerst de praktische zaken uit te zoeken. Wat zijn eigenlijk de regels voor ons concept? Moeten we een vergunning hebben? Dat soort dingen. En we zijn in ons eigen netwerk gaan rondvragen wie er mee wilden doen met de horeca of aan het programma. Het was voor ons de eerste keer dat we dit deden, dus we moesten heel wat uitzoeken. Maar we hadden er veel zin in. En ook anderen werden enthousiast over het idee en wilden meedoen en organiseren. Iemand moet het voortouw nemen, het overzicht houden en de klussen verdelen. Dat deden wij. Ja en we rende ons rot!

En hoe werd er op De Geheime Tuin gereageerd? Kwamen er veel mensen op af? Wat vonden de buren er van?

KP

Bezoekers waren heel enthousiast. Ze moesten eerst een garage binnen en dan door een klein deurtje de tuin in. Verrassing! In de tuin hing een goede sfeer en bezoekers voelden zich thuis. Er kwamen vrienden en bekenden en ook veel mensen die we niet kende. Mensen waaiden aan en kwamen terug. Als iemand iets bijzonders had aan te bieden of wilde samenwerken, kreeg diegene daarvoor de ruimte. Dat maakt het interessant.

Rondom de tuin waren veel kantoren, dus daar was weinig contact mee. Toen we het evenement in april online zetten, ging het viral. We hadden binnen drie dagen 8000 aanmeldingen en 1000 likes. Dat was heel bijzonder. Er was blijkbaar behoefte aan. We hebben veel aan online promotie gedaan en daarnaast flyers met het programma verspreid. De tuin was open van 1 uur ‘s middags tot 11 uur ‘s avonds. We hebben er telkens voor gezorgd dat het daarna ook echt stil was.

De eigenaren van de tuin waren uiteraard goed op de hoogte van wat er wanneer plaatsvond. Zij vonden het leuk, maar ook best intensief. Daarom hebben we dit jaar voor een nieuwe plek gekozen. Aan de andere kant heeft het hun ook wat opgeleverd. Ze zijn meer zichtbaar in de stad en hebben nu ook in huis een expo-ruimte.

Op een andere plek? Waar vindt de Geheime Tuin het komende jaar plaats?

KP

Dat is natuurlijk geheim! We zijn opzoek gegaan naar een andere tuin in een gesloten bouwblok, want het verrassingseffect moet er zijn. Via een oproep zijn we in contact gekomen met de eigenaren van een andere tuin in de stad. Het is een hele gave plek. Net als vorig jaar, maken we de locatie pas een dag van te voren bekend. Spannend he?!! Deze keer vindt De Geheime Tuin in de weekenden van 8 – 24 juli plaats. Hou onze website en facebook in de gaten voor alle informatie en het programma.

Dit interview wordt geplaatst op een platform dat gaat over gemeenschappelijke binnentuinen. Jullie organiseren dit evenement als professionals. Heb je tips voor bewoners die iets willen organiseren op hun binnenterrein?

KP

Het belangrijkste is: Gewoon doen! Wacht niet op elkaar, maar neem het initiatief. Iemand moet het enthousiasme en de energie hebben, de leiding nemen en er wat leuks van maken. Het kost tijd en moeite, maar je krijgt er ook wat moois voor terug!

 

Kim Pieters is één van de twee initiatiefnemers van De Geheime Tuin.