Tuinen

Waelheul

Blijdorp — Rotterdam

Waelheul is onderdeel van één de grootste bouwblokken van Blijdorp en is vanaf de oplevering collectief geweest. Het appartementengebouw is opgeleverd in 1959, op de grond van voormalig Kloosterlandgoed Villa Walenburg. Het blok is gebouwd om meer welgestelde mensen in de wijk te krijgen. De volwassen tuin is door de jaren heen meegegroeid en -veranderd met de bewoners. Waelheul vierde in 2010 haar 50 jarig bestaan.

Foto Stichting Tussentuin

Foto: Stichting Tussentuin

De eerste 15 jaar was de tuin vooral een kijktuin. Het onderhoud werd uitgevoerd door een tuinman. Door de komst van nieuwe bewoners is in de jaren ’70 het idee ontstaan voor het collectief onderhouden en gebruiken van de tuin. Langzaam maar zeker is de tuin getransformeerd tot een echte gebruikstuin. Het grote grasveld is wel altijd dominant geweest. De huidige bewoners hebben in 2012 de borders aangepast, rondom een kloostergang gemaakt, een buitenkeuken geplaatst en diverse zelfgemaakte meubels in de tuin een plek gegeven.

Opmerkelijk is de oprijlaan die dwars door de tuin heen gaat. De auto’s komen het terrein op via een onopvallende poort aan de Schieweg en rijden over de groene oprijlaan de garage in op de begane grond van het appartementencomplex.

waelheul 05waelheul 09waelheul 10waelheul 06waelheul 03waelheul 08

Foto’s: Stichting Tussentuin