Tuinen

Tuin van tante Stien

Crooswijk — Rotterdam

De Tuin van tante Stien is vernoemd naar Stien Weijgertse, initiatiefneemster en drijvende kracht achter deze collectieve tuin. De tuin ligt in Crooswijk aan de Isaäc Hubertstraat. Stien is een nuchtere vrouw die bekend staat om haar praktische instelling: geen moeilijk gedoe, gewoon logisch nadenken en doen. Zo is ook de tuin ontstaan. Stien kwam hier 32 jaar geleden wonen en heeft kort daarna besloten iets te doen aan de slechte staat van het binnenterrein.

Foto Stichting Tussentuin

Foto: Stichting Tussentuin

“Vroeger zaten we gewoon op de stoep mijn man en ik, met een paar stoelen en een bakkie koffie en we zeiden gewoon tegen iedereen goedemiddag en ‘buurvrouw wil je ook een bakkie koffie’. Zo zijn de eerste contacten begonnen.”

Beetje bij beetje heeft de tuin zich ontwikkeld tot wat het nu is en het blijft in ontwikkeling. Het heeft heel wat ‘bloed, zweet en tranen’ gekost, maar de tuin ligt er goed bij en bewoners gaan op een sociale manier met elkaar om.

“We moeten alles zelf uitvinden en dat doen we gewoon door het uit te proberen. Niemand had verstand van appelbomen, maar we zoeken het gewoon op internet op en gaan gewoon aan de slag. En we hebben appels! Dus blijkbaar doen we iets goed.”

De collectieve tuin bestaat uit een open veld met speelelementen, een tuinhuisje en moestuinbakken. Het is inmiddels een bekende plek in de wijk. Het hek staat overdag open en veel buurtkinderen komen spelen of krijgen moestuinles. Deze tuin laat zien dat het als huurder zin heeft om te investeren in de eigen leefomgeving. Ook als de gemeente of woningbouwcorporatie officieel eigenaar en verantwoordelijk is.

Foto’s: Stichting Tussentuin