Tuinen

Schoonoordtuin

Oude Noorden — Rotterdam

De Schoonoordtuin ligt tussen de Bergweg en Benthuizerstraat In het Oude Noorden. In de jaren ’90 hebben bewoners het initiatief genomen voor deze collectieve tuin. Voorheen stond hier een garage. Toen deze werd gesloopt ontstond ruimte voor een nieuwe invulling. De gemeente was verplicht om de grond te saneren en er een parkachtige functie aan te geven. Ze kwamen met een plan voor een soort groen perkje waar de bewoners niet tevreden over waren. Die zijn toen met een eigen plan gekomen Een aantal van hen voelde zich actief betrokken bij de ontwikkelingen en zijn samen met opbouwwerk gaan praten met omwonenden.

Foto: Stichting Tussentuin

Foto: Stichting Tussentuin

Het ontwerp is in overleg met de bewoners gemaakt door een externe tuinarchitect. Zij wilden een natuurlijke tuin als een oase van rust in de stad creëren. Een hovenier heeft de grote indeling gemaakt en de bewoners hebben de tuin zelf ingeplant. Gezamenlijk hebben zij een wal gemaakt tussen de privé tuinen en de collectieve tuin. Deze wal is opgebouwd uit stenen van de oude garage.

De bewoners hebben een stichting opgericht voor de coördinatie van de tuinwerkzaamheden. Vier van de vijf bestuursleden uit deze periode zitten momenteel nog steeds in het bestuur. De stichting heeft met woningbouwcorporatie Havensteder een afspraak gemaakt dat nieuwe bewoners van begane grond woningen een convenant moeten ondertekenen waarmee zij zich verplichten tot het meehelpen in de tuin.

schoonoord-7schoonoord-13schoonoord-12schoonoord-6schoonoord-10schoonoord-11

Foto’s: Stichting Tussentuin