Tuinen

Panderplein

Centrum — Den Haag

De woon-werkgemeenschap Pander is gehuisvest is het historische pand van de voormalige Meubelfabriek Pander en ligt in het centrum van Den Haag. Annechien Meier ontwikkelde op het binnenterrein een ‘installatie van een interactief volkstuinkunstproject’, het eerste interactieve stadslandbouwproject in Den Haag waarbij een historisch plein opengebroken werd om groenten en fruit te telen.

Foto: Stichting Tussentuin

Foto: Stichting Tussentuin

Het openbaar toegankelijk, anoniem stenen plein is veranderd in een duurzame, agrarische binnenstadsvolkstuin waarbij een nieuwe interactieve functie voor bewoners en bezoekers aan het plein is gegeven.

“Er is een tuinclub opgericht en de tuintjes zijn verdeeld over een groot aantal bewoners, die dus allen zelf een stukje onderhouden,” vertelt een bewoonster.

Wat voorheen een anoniem, stenen plein was, is nu een bloeiende oase waar zichtbaar met aandacht getuinierd wordt. Annechien Meier beschrijft op haar website: “Door het gezamenlijke volkstuinproject is het plein een veel aangenamere plek voor bewoners, omwonenden en bezoekers geworden, een ontmoetingsplek waardoor meer sociale controle ontstaan is, maar vooral de sfeer heel positief geworden is.”

panderplein4panderplein3panderplein2panderplein5

foto’s: Stichting tussentuin