Tuinen

Onze Tuin

Provenierswijk — Rotterdam

Bij woningbouwvereniging Havensteder ontstond in 2009 de wens om een verwaarloosd binnenterrein in de Provenierswijk te transformeren tot collectieve binnentuin. Tanja Lina en Barbara Janssen waren als architecten betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van deze tuin. Gedurende een aantal jaren is intensief overleg geweest met de bewoners. Zo ontstond een groep geïnteresseerden die zich in wilde zetten voor de realisatie en het onderhoud van de tuin.

Foto Stichting Tussentuin

Foto: Stichting Tussentuin

De tuin is in het voorjaar van 2012 geopend. Naast een collectieve siertuin is een daktuin met moestuinbakken op een bergingsblok gerealiseerd. Bewoners en kinderen hebben hier hun eigen stukje moestuin. De tuingroep runt het onderhoud.

De ontwikkeling van Onze Tuin is een leertraject geweest. Al doende zijn vragen beantwoord als: hoe kan verantwoordelijkheid op een goede manier gedeeld worden, hoe kan er het beste met toegankelijkheid omgegaan worden en hoe is de relatie tussen de privétuinen en het collectieve gedeelte.

Een bewoonster is sinds ze kinderen heeft meer betrokken geraakt bij de buurt. “Vanaf het begin af aan was ik nieuwsgierig naar de tuinplannen. In het begin kende ik veel mensen niet. Door de tuin hebben we elkaar leren kennen en ben ik met enkelen bevriend geraakt. Het feit dat er een positieve energie in deze tuin is (in tegenstelling tot het plein hiernaast) is onwijs belangrijk voor de wijk!”

onze tuin daktuinonze-tuin-03onze tuin hekonze-tuin-01

Foto’s: Stichting Tussentuin