Tuinen

Laankwartier II

Katendrecht — Rotterdam

De collectieve tuin Laankwartier II ligt op het dak van een parkeergarage, midden in een nieuwbouwblok aan de Brede Hilledijk in Katendrecht. Deze daktuin illustreert dat het heel goed mogelijk is om op onverwachte plekken hele mooie groene ruimtes te realiseren.

Foto Stichting Tussentuin

Foto: Stichting Tussentuin

De 16 koopwoningen rondom de daktuin zijn allemaal grondgebonden en hebben een woonkamer op de eerste verdieping. Tussen de woonkamer en de collectieve daktuin liggen privé tuinen en een U-vormige rondloop. De privé tuinen zijn redelijk open. Doordat de daktuin iets verhoogd ligt door de onderliggende garage is er voldoende privacy tussen de tuinen onderling.

De tuin bestaat uit een houten terras met zonnedek omringd door een plantenborder. Een landschapsarchitect ontwierp het beplantingsplan met een diversiteit aan onderhoudsvriendelijke planten. Samen zorgen zij elk seizoen voor een mooi kleurenpalet. Zo staan er appelbomen, veel bloeiende vaste planten en wilde grassen. De landschapsarchitecte is in de eerste jaren vier keer per jaar naar de daktuin gekomen om de bewoners te leren hoe ze de daktuin kunnen onderhouden.

“Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen dat vanzelf leren. Mensen willen wel iets doen, maar als ze niet weten wat, dan gebeurd er niets. Dit is nu het 2e tuinjaar en je ziet al dat de tuin dichter begroeit en dat het onkruid minder wordt.”

In het blok wonen vooral gezinnen met jonge kinderen die de verbindende factor zijn. Het is voor hun een veilige omgeving om te spelen en de ouders hebben zo makkelijk contact met elkaar. Bovendien eten de bewoners één keer per jaar samen.

laankwartier-ii-02laankwartier-ii-01laankwartier-ii-06

Foto’s: Stichting Tussentuin