Tuinen

De Ecologische Tuin

Spijkerkwartier — Arnhem

Deze ecologische tuin bestaat al sinds 1986. Voorheen stond op dit binnenterrein een lederwarenfabriek. Na de sloop wilde de gemeente het terrein inrichten als parkeerplaats. Om dat te voorkomen heeft een aantal omwonenden fel geprotesteerd en het voorstel gedaan er gezamenlijk een ecologische tuin te ontwikkelen. Dit plan werd goedgekeurd en de tuin werd stap voor stap gerealiseerd.

ecologische tuin

Foto: Stichting Tussentuin

In de tuin zijn met het oude puin van de fabriek hoogteverschillen gemaakt en zo zijn verschillende gradiënten (van nat naar droog en van zon naar schaduw) gecreëerd. Hierdoor groeit in deze tuin een diversiteit aan planten. Rondom een centraal grasveld met vijver loopt een meanderd pad tussen een heuvel en dichte beplanting door. Vanuit de privé tuinen sluiten her en der doorsteekjes aan op het pad. Een prachtig stukje natuur in de stad!

Het succes van deze tuin en het enthousiasme van de bewoners heeft ertoe geleidt dat in het Spijkerkwartier door de jaren heen meerdere collectieve binnentuinen zijn ontstaan. Al deze tuinen zijn vanaf de straat herkenbaar door een natuursteen met de naam van de tuin. Van zonsopgang tot zonsondergang staan de hekken open en zijn de tuinen openbaar toegankelijk.

ecologische tuin9ecologische tuin3ecologische tuin4ecologische tuin6ecologische tuin10ecologische tuin7

Foto’s: Stichting Tussentuin