Tuinen

De Driehoek

Katendrecht — Rotterdam

Collectieve tuin De Driehoek ligt aan de Rechthuislaan op Katendrecht. De woningen rondom de tuin zijn gerenoveerd en als kluswoningen verkocht. Het binnenterrein is tijdens de sloopperiode tijdelijk als bouwterrein gebruikt. Toen de kluswoningen werden opgeleverd was de tuin kaal. Alleen de fruitbomen zijn behouden gebleven en gaven de tuin al meteen een volwassen uitstraling.

Foto: Stichting Tussentuin

Foto: Stichting Tussentuin

De bewoners wilden graag samen met de buitenruimte aan de slag en hadden een natuurlijke tuin voor ogen met aandacht voor inheemse beplanting en dieren. Onder begeleiding van plantenecoloog Peter Kremer en landschapsarchitect Marieke de Keijzer hebben zij eerst alle wensen en ideeën geïnventariseerd. Voor de tuin is vervolgens een raamwerk ontworpen en een beplantingsplan gemaakt. De bewoners hebben materialen verzameld zoals restpartijen van stenen, een kas en een huisje. Ze hebben de tuin stap voor stap en op een creatieve manier zelf aangelegd. Zo is in een paar jaar tijd een natuurlijke binnentuin ontstaan.

“Er zijn alleen nog weinig beesten in de tuin, behalve veel slakken (plaag). Verder komen de vogels nu een beetje terug. Geen mussen, maar wel meesjes, boomkruipers, roodborstjes. Ook zijn er vleermuizen, maar geen egels of veldmuizen.”

De tuin bestaat uit een heemweide van grassen en éénjarige bloemen en kruiden. Op een centrale, zonnige plek ligt een rond terras, waar de bewoners op mooie dagen regelmatig samen eten. Rondom het terras ligt een kruidentuin en daarnaast een moestuin. De privé tuinen worden van de collectieve tuin afgescheiden door een lage haag of andere vorm van beplanting.

driehoek3driehoek1De driehoekde driehoekde driehoekDe driehoek

Foto’s: Stichting Tussentuin