Tuinen

De Achtertuin

Spijkerkwartier — Arnhem

De Achtertuin is één van de negen openbare tuinen in het Spijkerkwartier in Arnhem. Zes van deze tuinen zijn gelegen op een binnenterrein. Het binnenterrein van het bouwblok waarin de Achtertuin is gelegen, bestaat uit twee delen. In het noordelijke deel ligt de Bestedelingentuin, een speeltuin voor kinderen uit de buurt, in het zuidelijke deel is de Achtertuin gelegen, bereikbaar via de Achterstraat.

achtertuin-1

Foto: Stichting Tussentuin

Op de plek van de Achtertuin zijn fundamenten gevonden van een middeleeuwse opslagplaats, een ‘Speicher’. Later kwamen er werkplaatsen behorend bij de voermanswoningen in het straatje. Rond 1900 stond er nog enkel een grote opslagloods met daarin een brandstoffenhandel gevestigd. Nadat deze werd afgebroken hebben de omwonenden in 1985 het plan opgepakt om het binnenterrein om te toveren tot een mooie tuin, een plek voor rust, stilte en natuur met vele decoratieve en rijkbloeiende beplanting. Er zijn talloze vlinders, bijen en hommels te vinden.

Net als bij de andere tuinen in het Spijkerkwartier is er een toegangshek dat dagelijks open is van zonsopgang tot zonsondergang. Bewoners zorgen gezamenlijk voor het onderhouden van de tuin.

achtertuin-2achtertuin-3achtertuin-4 achtertuin-7achtertuin-5achtertuin-6