Tuinen

Centraal Wonen De Banier

Agniesebuurt — Rotterdam

De collectieve tuin van Centraal Wonen De Banier is gelegen aan de Banierstraat in de Agniesebuurt. De tuin is gelijktijdig met het gebouw in 1979 gerealiseerd. Het gebouw en de tuin zijn een goed voorbeeld van het gedachtegoed van collectief wonen. Naast de collectieve tuin zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes en keukens. De tuin bestaat uit een rondloop met gezellige zitplekjes en rondom een beplant talud met een lager gelegen grasveld.

Foto: Stichting Tussentuin

Foto: Stichting Tussentuin

De tuin wordt gebruikt voor allerlei activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd voor en door de bewoners. Zo wordt er regelmatig samen getuinierd, gespeeld en gegeten.

“Binnen Centraal Wonen is er van alles te doen. Voor het onderhoud van de tuin is een tuingroep. Ieder jaar kunnen mensen zich bij de tuingroep in- of uitschrijven. De tuingroep is nog nooit zo groot geweest. De tuin is opgedeeld in stukjes per tuingroeplid en volgens mij is er geen plekje meer over dat niet door iemand onderhouden wordt. Als iemand wat wil veranderen aan een deel van de tuin, dan moet er eerst met de beheerder van dat stukje worden overlegd”, verteld één van de bewoners.

Leuk feit is dat voor de aanleg van de tuin planten zijn gekregen uit verschillende plekken in de stad. Bijvoorbeeld struiken en bomen uit het parkje Schoonoord en van het oude Emmahuis, dat toen werd opgeheven.

centraal-wonen-5centraal-wonen-3centraal-wonen-9centrwonen14centraal-wonen-8

Foto’s: Stichting Tussentuin