Tuinen

Zelterstrasse

Prenzlauerberg — Berlijn

Het Baugemeinschafts project Zelterstrasse is een relatief nieuw project in Berlijn. Zowel het woongebouw als de bijbehorende tuin zijn als een ‘Baugemeinschaft’ project gerealiseerd. In Nederland kennen we dit als Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Susanne Friedburg van Herrburg Landschaftsarchitekten heeft het ontwerp voor de tuin gemaakt.

zelterstrasse

Foto: Stichting Tussentuin

Zowel in als op het gebouw zijn collectieve buitenruimtes. Bij de helft van de woningen zit de voordeur aan de straat en de collectieve tuin aan de achterzijde. Bij de andere helft van het de woningen zit de voordeur aan de collectieve tuin.

De belangrijkste collectieve tuin is een binnentuin op de eerste verdieping, bovenop een parkeergarage. De tuin is ongeveer 12 meter breed en 100 meter lang. Op het dak van het woongebouw bevinden zich een collectieve dakterras – achterste deel van het blok – en daktuin en privé dakterrassen aan de voorzijde van het blok. Een aantal huizen hebben hun eigen mos-sedum dak.

De beperkte diepte van de collectieve tuin beïnvloedt het gevoel van privacy. Als een grote groep buren elkaar wil ontmoeten dan gebeurt dat meestal op het gezamenlijke dakterras. Hier hoeven zij met niemand rekening te houden en kunnen zij bijvoorbeeld ook barbecueën.

De collectieve tuin wordt voornamelijk gebruikt door kinderen die hier veilig kunnen rondrijden op hun scooters en driewielers. Ook kunnen ze in de verschillende zandbakken spelen. De zandbakken zijn zo ontworpen dat als de kinderen ouder zijn, ze eenvoudig een andere invulling kunnen krijgen.

Zelterstrasse2Zelterstrasse3Zelterstrasse5Zelterstrasse1Zelterstrasse6

Foto’s: Stichting Tussentuin