Tuinen

Buurtpluktuin Tramstraatkwartier

Centrum — Eindhoven

Buurtpluktuin Tramstraatkwartier in het centrum van Eindhoven bestaat sinds 2013 en is een initiatief van twee buurtbewoners. Het plan is ontstaan i.v.m. ontevredenheid over de oorspronkelijke inrichting van deze ruimte: een speeltuintje dat niet gebruikt werd waar het voor bedoeld was en een verwaarloosde jeu-de-boulesbaan welke ook nooit werd gebruikt.

Bron: Buurtpluktuin Tramstraat

Foto: Buurtpluktuin Tramstraat

Er is contact opgenomen met de gemeente en samen met de gebiedsbeheerder is een plan ontwikkeld voor een buurtpluktuin, met kruiden en fruitstruiken. De gemeente heeft alles gefaciliteerd, de initiatiefnemers doen het beheer. De tuin is nog steeds in ontwikkeling. Het streven is zo veel mogelijk een natuurlijke tuin te creëren. Behalve een groot aantal kruiden, staan er diverse soorten bessenstruiken, 4 appelboompjes, een morel, zwarte moerbei, kweepeer en een pruim in de Pluktuin. Ook is er een groot insectenhotel gebouwd t.b.v. de solitaire bijen.

Sinds vorig jaar worden er langs de omheining rijspeulen geteeld, dit jaar worden enkele groentebedden ingericht en worden er wilde bloemen gezaaid t.b.v. bijen, vlinders en andere insecten. Twee keer per jaar wordt er een werk- en ontmoetingsdag met buurtbewoners georganiseerd die uitgenodigd worden door een nieuwsbrief over de buurtpluktuin uit te brengen. Tussendoor wordt de tuin onderhouden door een klein groepje vrijwilligers.

Buurtpluktuin Tramstraatkwartier Eindhoven (1)Buurtpluktuin Tramstraatkwartier Eindhoven (4)Buurtpluktuin 20-4-2016 (7)Lage smeerwortel buurtpluktuin 21-4-2016Buurtpluktuin Tramstraatkwartier Eindhoven (5)Buurtpluktuin Tramstraatkwartier Eindhoven (2)

Foto’s: Buurtpluktuin Tramstraat