Tuinen

Bloembinderij Geschikt

Bergpolder — Rotterdam

Een aantal ondernemers aan de Bergselaan in de wijk Bergpolder heeft in 2003 de achtertuinen met elkaar verbonden. Hierdoor is een prachtige groene oase ontstaan. De collectieve tuin is geïnspireerd op een ontwerp van landschapsarchitect Sigrun Lobst.

Foto: Stichting Tussentuin

Foto Stichting Tussentuin

Op initiatief van een buurvrouw heeft de tuin een extra functie gekregen: zij wilde de ruimte graag gebruiken voor de opvang van gehandicapte egels. Opbouwwerkster en landschapsarchitect Liesbeth van Wifferen is ingeschakeld om contact te leggen met alle bewoners in het blok. “Het idee was om alle bewoners rond het binnenterrein met woningen op de begane grond te benaderen over het gebruik van slakkengif. Egels gaan hier namelijk aan dood. Mensen reageerde enthousiast op het idee en iedereen wilde meewerken om het binnenterrein geschikt te maken voor de egelopvang.” 

Het onderhoud wordt gecoördineerd door medewerkers van Bloembinderij Geschikt. Er zijn geen afspraken gemaakt over het gebruik van de tuin. Dat is ook niet nodig aangezien het een tuin is van de ondernemers. Uiteraard is iedereen die de tuin wil zien wel van harte welkom, ook voor een kopje koffie of thee.

Ondanks dat de tuin het grootste deel van de dag in de schaduw ligt doen de planten het goed en staat er van alles vrolijk in bloei. Deze tuin bewijst dus dat ook in schaduwrijke buitenruimtes mooie tuinen gecreëerd kunnen worden.

De tuin doet ieder jaar mee met het evenement Verborgen Tuinen, een leuke en laagdrempelige manier om binnentuinen zoals deze te ontdekken.

bloembinderij-geschikt-1bloembinderij-geschikt-2bloembinderij-geschikt-4

Foto’s: Stichting Tussentuin