Tips & tricks

Basisingrediënten voor de tuin

ruimtelijke inrichting

Voor een goed functionerende tuin heb je een aantal basisingrediënten nodig. Besteed hier in ontwerpproces al genoeg aandacht aan. Zo voorkom je dat er later geen plek meer is voor deze zaken. Dit scheelt een hoop tijd en geld!

ingredienten collectieve tuin

ingredienten collectieve tuin

Watertappunt

Water is essentieel voor het onderhouden van de tuin. Een tappunt kun je realiseren via een kraan op een waterleiding, door gebruik te maken van regentonnen of door het slaan van een waterput met een pomp. Onderzoek de mogelijkheden en veiligheidsvoorschriften. Zorg ook voor gieters en een tuinslang.

Schone grond

De grond in steden is vaak verontreinigd. Zorg voor schone grond voor de (eetbare) planten. Regel indien nodig tijdig een schoongrondverklaring.

Gereedschapsschuur

Voor het onderhouden van een tuin zijn diverse gereedschappen nodig. Sla ze op een vaste plek op. Zo voorkom je dat ze kwijt raken en bescherm je ze tegen de invloeden van buitenaf.

Composthoop

Tuinafval kun je ook zelf composteren. Doe je dit goed, dan krijg je gratis een goede bodemverbeteraar voor de tuin. Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie in de composthoop. Zo krijg je geen last van ongewenste gassen en stank. Bepaal met elkaar een goede plek voor de composthoop. Let op! Zet hem nooit vol in de zon.

Afvalbak

In elke collectieve tuin komt ook niet te composteren afval voor. Een afvalbak kan voorkomen dat afval gaat rondzwerven. Zorg ervoor dat de afvalbak ook onderhouden wordt.