Stappenplan

2. Het initiatief

Het is best spannend om een eerst bijeenkomst te organiseren. Hoe zorg je er voor dat je buren komen? En hoe wordt het een positieve bijeenkomst?

Prik een datum en nodig iedereen uit voor een eerste bijeenkomst.

Nodig iedereen van het bouwblok uit door een uitnodiging in de bus te doen. Geef op de uitnodiging duidelijk aan wanneer en waar de bijeenkomst is en wat het doel is. Zet je naam en huisadres op de uitnodiging, zodat de buren weten wie het initiatief heeft genomen.

Het kan best spannend zijn om naar een bijeenkomst te gaan, zeker wanneer je je buren nog niet kent. Twee suggesties om de drempel laag te houden:

  1. Maak de bijeenkomst zichtbaar door het bijvoorbeeld op het binnenterrein te organiseren. Buren worden zo herinnerd aan de bijeenkomst en zien wat er gebeurt.
  2. Maak het gezellig en bied je buren een hapje en drankje aan.

Tips

  • Het lukt nooit om een moment te prikken wanneer iedereen kan. Er zijn altijd mensen die wel willen meedenken, maar op het voorgestelde moment niet aanwezig kunnen zijn. Probeer toch het eerste voorstel vast te houden om onduidelijkheid te voorkomen. Je kunt de mensen die niet aanwezig zijn naderhand bijpraten, een verslagje sturen en ze voor de volgende bijeenkomst uitnodigen.
  • Je kunt vragen of mensen zich vooraf willen aanmelden. Zet in dat geval jouw huisadres, telefoonnummer of e-mailadres op de uitnodiging. Op deze manier geef je mensen ook de kans om zich af te melden. Het kan zijn dat voor sommige buren het moment slecht uit komt, maar dat ze wel graag meedenken. Dat is fijn om te weten.