Stappenplan

1. Het idee delen

Loop jij rond met het idee om jullie binnenterrein te transformeren tot een mooie, gemeenschappelijke tuin? Waarschijnlijk heb je hier zelf al goede ideeën over en misschien ook een aantal vragen. Voor je over de invulling van de tuin nadenkt is het verstandig eerst te peilen of jouw buren interesse hebben. Hoe zet je de eerste stap?

Laat je buren weten dat je graag samen met hun het binnenterrein wilt aanpakken

Deel jouw ideeën eerst met buren die je kent. Peil of zij interesse hebben en enthousiast zijn over het idee. Probeer ook andere buren te benaderen, mensen die je misschien nog niet kent. Het is belangrijk dat iedereen zich vanaf het begin betrokken voelt.

Tips

  • Denk nog niet te veel na over de invulling van de tuin. Dat komt later wanneer iedereen de kans heeft gekregen wensen en ideeën op tafel te leggen.
  • Een goed idee voor de invulling van de tuin kan natuurlijk wel jouw aanleiding zijn om de tuin te starten en anderen te inspireren mee te doen. Gebruik dit dan zeker om je buren enthousiast te maken, maar de uitwerking en verdieping ervan komt later wel.
  • Vorm nog geen vast groepje met enthousiaste bewoners. Buren die wat meer afwachtend zijn kunnen het idee krijgen dat ze er niet nodig of welkom zijn. Je buren zijn makkelijker te enthousiasmeren als ze vanaf het begin kunnen meedenken.
  • Sta ook open voor negatieve reacties. Vaak reageren mensen eerst vanuit angst of zorgen. Luister daar naar en neem deze reacties serieus. Uiteraard hoeven dit geen onoplosbare problemen te zijn. Nodig deze buren uit om met elkaar te bespreken hoe je die mogelijke negatieve gevolgen kunt voorkomen.
  • Het aanspreken van bewoners die je nog niet kent, kan leiden tot meer contact met je buurt. Het is prettig om te weten wie je buren zijn!
  • Door met een bijzonder idee te komen voor een gemeenschappelijk project kun je de creativiteit aanwakkeren bij jezelf en bij je buren.
  • Veel bouwblokken bevatten naast woningen ook commerciële ruimtes of instellingen. Probeer deze ondernemers te betrekken bij de plannen en nodig ze uit voor de bijeenkomsten. Ondernemers hebben wellicht andere wensen voor het gebruik van de tuin en zijn misschien op andere momenten in de tuin aanwezig dan de bewoners. Dit kan de dynamiek van de tuin versterken.
  • Indien de bewoners zelf niet de eigenaar zijn, maar wel initiatiefnemer stel dan de eigenaar van de grond vanaf het begin af aan op de hoogte van de ideeën voor een collectieve tuin. Het is van belang dat er toestemming is.