Stappenplan

7. Financiering

Financiering organiseren voor de aanleg

Het aanleggen van een tuin kost natuurlijk wel wat. Hoe regel je het geld hiervoor? Je kunt als bewoners geld bij elkaar leggen, jaarlijks of eenmalig. Misschien is de eigenaar (woningbouwcorporatie of gemeente) van de grond bereid om een deel van de kosten op zich te nemen. Er zijn ook verschillende plaatselijke en nationale fondsen die geld beschikbaar willen stellen voor groene projecten (of onderdelen ervan). Hiervoor moet je dan een aanvraag doen en je plan indienen.

Financiƫn regelen voor het onderhoud

De realisatie van de tuin is zeer waarschijnlijk de grootste kostenpost. Houd er ook rekening mee dat je na de aanleg periodiek wat geld nodig zult hebben voor het onderhoud van de tuin. Denk bijvoorbeeld aan gemeenschappelijk tuingereedschap, het vervangen van planten of wat te drinken voor tijdens onderhoudsmiddagen. Hoe zorg je voor een onderhoudspotje?

Woningbouwcorporatie

De woningbouwcorporatie kan vaak zorgen voor een financiƫle bijdrage voor kleinere onderhoudsklussen door bewoners. Ook kan zij ervoor zorgdragen dat er een hovenier wordt ingeschakeld voor de grotere onderhoudswerkzaamheden.

VVE

Alle bewoners maandelijks een kleine bijdrage voor tuinonderhoud.
Wanneer de binnentuin openbaar toegankelijk is en er vanuit de hele wijk mensen betrokken zijn bij de tuin, kun je overwegen om een subsidie aan te vragen voor het gemeenschappelijk onderhoud en het organiseren van gemeenschappelijke activiteiten (veel subsidies zijn alleen bedoeld voor openbare activiteiten).

Voorbeeld

Bij Passage 56, een binnentuin in Parijs, worden wekelijks biologische groentepakketten geleverd. De tuinclub is op die dag in de tuin aanwezig en verzorgt de uitgifte van de groentepakketten. Hiervoor ontvangen zij een kleine vergoeding die ze weer gebruiken voor de tuin.

Tips

  • Het organiseren van geld kan vaak veel tijd kosten. Als je subsidie aanvraagt bij een woningcorporatie doe dit dan aan het einde van het jaar. Zij stellen dan meestal hun budget op voor het volgende jaar vast. Voor corporaties is het lastig om zo maar extra geld vrij te. Het aanvragen van subsidies bij fondsen kost ook veel tijd. Veel fondsen hebben specifieke data per jaar wanneer je een aanvraag kunt doen. Soms maar enkele keren per jaar. Ook duurt het vaak nog even voor dat er een beslissing is genomen over toekenning. Ook de aanvraag zelf neemt extra tijd in beslag. Veel fondsen vragen specifieke dingen waar je tijdens het ontwerp nog niet aan hoefde te denken.